Görele
Sis Dağı
Görele ilçe sınırları içerisinde bulunan Sis Dağı, Doğu Karadeniz
sıradağları'nın uzantılarından biridir; yüksekliği 2182 metredir. Sahile 40 km.
uzaklıkta olan Sis Dağına 1.5-2 saatte ulaşılmaktadır.
Sis Dağı üzerinde yirmiyi aşkın oba vardır. Obalar çevrede bulunan köy ve
kasabaların adları ile anılır. Obalardan bazıları şunlardır: Eynesil, Şarli,
Gülefyurdu, Ağalar Tamı, Ağılık Düzü, Yatak Yeri, Bakır Alanı, Erkek Su, Han
Yanı, Ambarlı,Örümcek,Kurtini,Ağalar Damı,Dokuzoluk obası,Ebelik,Kabe suyu
Obaları olarak sayabiliriz.
Deniz seviyesinden en çabuk ulaşılan ve en yüksek yer olması Sis Dağının
önemini artırmaktadır. Sis Dağına ulaşım için daha çok iki güzergah kullanılır.
Eynesil Ören Beldesi yolu, Şalpazarı, Geyikli ve Ağasar derelerini takip eden
yol. Bunları dışında yakın çevre köylerde kendi belirledikleri patika yollardan
ulaşırlar.
Her yıl çevre yerleşim yerlerinin katılımı ile Temmuz aylarında Sis Dağı
şenlikleri yapılır.Sis Dağı "C statüsünde Milli Park" olarak
korunmaya alınmıştır.
Giresun'un Yeni Nüfusu
Açıklama: Giresun Belediyesi'nin yaptığı çalışmalar meyvesini verdi. TÜİK verilerine göre Giresun'un nüfusu 101 bin 107 kişi oldu.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Giresun'un yeni nüfusunun 101 bin 107 olduğunu açıkladı. Bu durumun birçok konuda Giresun'a menfaat sağlayacağını belirten Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu, yaptıkları bir takım çalışmalar sayesinde 90 bin civarında olan kent nüfusunun 100 bini aştığını söyledi.
Giresun’un daha iyi hizmetlere ulaşabilmesi ve çağdaş bir şehir olarak ayakta durabilmesi için halkın gerekli hassasiyeti gösterip şehrin çıkarları adına nüfusun artmasına yönelik çalışmalara destek olan herkese ve özellikle de mahalle muhtarlarına teşekkürlerini de ileten Başkan Aksu, "Bilbordlarda 100 bin temalı tanıtım faaliyetleri gerçekleştirdik, yine Belediye dergimizde konuyla ilgili tanıtımlar yaptık. 2011 yılında üniversite öğrencilerinin ikametgahlarını Giresun'a almaları için bazı çalışmalar yürüttük. Ve yine kent merkezinde oturup, merkez dışında sayılan vatandaşlarımızla birebir irtibat kurup bu durum hakkında bilgilendirerek, merkezde sayılmalarını sağladık. Özetleyecek olursak Giresunluluk bilinci içerisinde büyük bir mücadele verdik ama Giresun'umuzun nüfusunu 101 bin 107 yapmayı başardık." dedi.
İLLER BANKASI PAYI ARTTI
Nüfusun 100 bini geçtiği için Giresun'un kazandığı avantajlar hakkında bilgiler de veren Başkan Aksu, "Nüfusumuz 100 bini aştığı için belediyemizin İller Bankası payı arttı. Artık Belediye Hizmetlerimiz ve diğer Kamu hizmetlerinin kalitesi ve verimliliği artacak. Ayrıca devlet birimlerinin kadro sayısı ve ödeneklerinde artışlar oldu. Yine artık Giresun’daki Kamu kurum ve kuruluşlarında Giresunlu Müdürler ve Daire amirleri çalışabilecek. Merkezi Bütçeden aldığımız pay artacak ve dolayısıyla ilimiz ekonomisine girdi fazlalaşacak" şeklinde konuştu.
Artık Kamu kurumları ve Belediyedeki ilgili müdürlüklerin araç gereç ve personel sayısı artacağı için hizmet kalitesinin de artacağını dile getiren Aksu, "Örneğin İtfaiye, Zabıta, Sağlık Merkezi gibi birimlerin personelleri, ekipmanları ve araç-gereçleri ile daha fazla büyüyeceği için hizmet kalitesi ve hizmet düzeyi artacaktır. Buna ek olarak Belediye kadrosu 39 İşçi 79 Memur artıyor. Bütçe payı ve şehrimizdeki kamu kurum ve kuruluşlarının imkânları artacağı için şehrimizde devletin hizmet ve yatırım yoğunluğu oluşacak. Yeni yürürlüğe giren Aile Hekimliği ve beraberinde kurulan Toplum Sağlığı Merkezleri uygulamasının kalitesi artacak. Buralar ekipman, araç-gereç yönünden güçlendirilecek. Toplum sağlığı merkezlerimiz B sınıfıyken 100 bini geçtiğimiz için artık A sınıfı oldu" dedi.
Aksu sözlerini şöyle sürdürdü; "Kentimizin hizmet kalitesini artırma ve çağdaş bir kent olma yolunda büyük bir adım olan yeni nüfusumuzun, tüm halkımıza hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum."
Öte yandan Türkiye’nin nüfusu bir önceki yıla oranla 1 milyon 281 kişi artarak 74 milyon 724 bin 269 kişi oldu.
Haber:Giresunekspres
Oyunların çalgıları:
Meydanlarda ve kapalı yerlerde kemençe.
Atalık Horonu – Erkek. Kadın. Toplu (Tirebolu)
Çandırlı – (Bak. Çandır tüfek oyunu)
Çandır tüfek oyunu – Temsili, Erkek, Tek-Toplu.
Çiftçi oyunu –
Deveci oyunu – Taklitli, Temsili, Erkek, Toplu.
Dikkayda – (Şebinkarahisar)
Düz ayak – (Şebinkarahisar) – Horon, Erkek.
Düz kayda – (Bak. Düz ayak)
Efe havası, Efeler oyunu – Horon. Erkek.
Esnaf oyunu – Taklitli: Erkek, Kadın, Çift-Toplu, Türkülü
Eşkiya horanı – (Eşkiya horonu) – Horon, Erkek.
Fırlamak – Horon. Erkek.
Fingil –
Giresun Karşılaması – Karşılama. Kadın, Çift-Toplu.
Görele Doruk Geliş Oyunu – Erkek. Kadın. Toplu
Görele Otçular Havası –
Hora,Horo, Horom, Horon – Erkek.
Kama Oyunu – Erkek. Çift-Toplu
Karşılama, Karşılatma – Erkek, Kadın. Çift-Toplu
Kırma –
Kol oyunu – Horon. Erkek.
Marmaraki – Kadın. (Tirebolu)
Mendil – (Şebinkarahisar)
Metelik oyunu -
Tamzara – (Şebinkarahisar). Halay. Erkek
Tarla kazma –
Titiz Horon –
Üç ayak – (Şebinkarahisar) – Halay. Erkek.
Giresun halk oyunları içerisinde Şebinkarahisar ve Alucra yöresi oyunları daha çok Orta ve Doğu Anadolu etkisi altında gelişmiştir. Diğer yöre oyunları tipik Karadeniz bölgesi oyunlarındandırlar.
Osmanlı döneminden sonra, özellikle Alevi kökenli olan Türkmenler’in büyük bir bölümü Şah İsmail’in çağrısına uyarak İran’a göç etmiş. Yavuz’un Alevilere karşı izlediği politika nedeniyle bölge nüfusunda önemli azalmalar görülmüş. Daha sonraları yine Osmanlılar tarafından yöreye başka bölgelerden getirilen çeşitli aşiretler yerleştirilmiştir.
Bu dönemde Türkmenler’in kalanlarıyla Çepniler daha çok hayvancılıkla uğraşan göçebeler oldukları için iç bölgelerde yoğunlaşmış, Giresun çevresinde ve kıyılarda ticaretle uğraşan Rumlar yaşamaktaymış.
XIX. yüzyılda Osmanlı Devleti’nin Kafkas cephesinde bozguna uğramasından sonra bölgeye önemli sayıda Laz, Gürcü ve Çerkes nüfus gelmiş ve kısa bir süre sonra yerli halkla kaynaşmışlar. Aynı dönemde etnik iş bölümü de değişikliğe uğramış, “Hayriye Tüccarları” adıyla anılan Müslüman tüccarlar, ticareti azınlıkların elinden almaya çalışmışlar. Özellikle İttihat Terakki döneminde Müslüman tüccarlar, ticaretteki azınlık tekeline son vermişler.
Yemek tariflerini alabilmek için üstteki resme tıklayınız>>>